- De verschillen tussen inkomens van jongeren per gemeente zijn groot.
- In studentensteden liggen de inkomens van jongeren tussen de 18 en 25 jaar gemiddeld genomen een stuk lager dan in kleine gemeenten waar jongeren sneller gaan werken.
- Bekijk het overzicht van het gemiddelde inkomen van jongeren per gemeente.
- Lees ook: Zo groot is ongelijkheid in huizenbezit en overwaarde tussen babyboomers en jongeren
De verschillen tussen de inkomens van jongeren zijn groot, als je kijkt naar het gemiddelde persoonlijke inkomen per gemeente. Uitwonende jongeren in studentensteden hebben gemiddeld gezien duizenden euro’s minder te besteden dan leeftijdsgenoten in kleinere gemeentes.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. In het Utrechtse Oudewater is het gemiddelde jaarinkomen van jongvolwassenen het hoogst, in Wageningen het laagst.
In de tabel hieronder is een overzicht te zien van het gemiddelde persoonlijk inkomen van jongeren tussen de 18 en 25 jaar per gemeente. Via de zoekfunctie kun je je eigen gemeente vinden.
Volgens het statistiekbureau zijn de verschillen tussen gemeenten vooral groot, doordat 18 tot 25-jarigen uit kleinere (plattelands)gemeenten vaak al op jonge leeftijd aan het werk gaan. Daardoor hebben zij qua inkomen een voorsprong op hun leeftijdsgenoten die door hun studie niet fulltime werken.
Naast Oudewater vallen ook Brielle en Westvoorne in Zuid-Holland en Edam-Volendam op. In deze gemeenten verdienden jongeren in 2021 gemiddeld ruim 30.000 euro. In studentensteden - waar het gros van de jongeren dus studeert - ligt dit bedrag aanzienlijk lager.
In Wageningen verdiende de gemiddelde jongere slechts 8400 euro per jaar, gevolgd door Delft (9500 euro), Maastricht (10.600 euro) en Groningen (11.900 euro).
Overigens zijn studieleningen en financiële bijdrages van ouders niet in deze cijfers meegeteld. Het kan in praktijk dus zo zijn dat jongeren in deze steden meer te besteden hebben.